29 juni - Yosemite NP - Lake Topaz
Als we deze morgen om 7u opstaan is de zon al genadeloos aan het branden. We vinden het enerzijds spijtig dat we vandaag al het prachtige Yosemite zullen verlaten, maar zijn anderzijds toch ook blij dat we met de Tioga Road één van de hoogste wegen van de VS zullen rijden en er dus hopelijk ook wat afkoeling zullen vinden.

Uitzicht op de Upper Yosemite Falls vanaf Yosemite Lodge at the FallsEerst doen we nog even de korte hike naar de Lower Yosemite Falls.


Lower Ysoemite Falls

Hier woonde John Muir gedurende 2 jaar (1869-1871)

Lower én Upper Yosemite Falls

Upper Yosemite Falls

We rijden The Valley uit en nemen de Tioga Road.  Die is slechts enkele maanden per jaar sneeuwvrij, vermits het hoogste punt zich op 3.031m bevindt, net waar de parkgrens is aan de oostelijke kant.

Het is een prachtige route, vooral het stuk vanaf Olmsted Point.
Dit is tevens onze eerste stop langs de Tioga. 
Vanaf hier heeft men een grandioos 360° uitzicht op Clouds Rest, Half Dome en Tenaya Lake.Rijtje schuiven op Half Dome

 

Op de achtergrond het blauwe Tenaya Lake
Vanaf hier gaat het naar Tenaya Lake.
We eten deze keer onze lunch met onze voetjes in het heerlijke frisse water van Tenaya Lake,  dat beschouwd wordt als het mooiste meer van Yosemite NP.  Het is 1,6km lang en is aan 3 zijden omgeven door granieten bergtoppen.
Het water is er bovendien bijzonder helder.


De Tioga Road loopt hier door een adembenemende natuur en bereikt zijn hoogste punt bij het verlaten van het park.

Vanaf hier gaat het in dalende lijn richting onze volgende stop : Mono Lake, één van de oudste meren van Noord-Amerika (zowat 3 miljoen jaar oud), en tijdens ons bezoek gezegend met een bijzonder wolkendek.


 


"Mono" betekent "vlieg" in de taal van de Yokuts, de Indianen die in deze regio woonden.  De boorden van het meer worden immers bewoond door miljarden zwarte vliegen, die overigens niemand lastigvallen.
Het bijzondere aan het meer is dat het geen enkele afvoer heeft.  De voeding gebeurt door ondergrondse bronnen.
Gedurende duizenden jaren zijn mineralen en sedimenten het meer ingespoeld.  Het water verdampt en veroorzaakt hierdoor het basische en bijzonder zoute karakter van het meer.  Het water is 2,5 keer zouter en 80 keer alkalischer dan zeewater.  Het is een leuke ervaring om in het meer te zwemmen, want door het hoge zoutgehalte blijft men makkelijk drijven.  Spoel of wrijf je echter goed af na het zwemmen want na verloop van tijd geeft het water een branderig gevoel op de huid.
Vissen kunnen onmogelijk in dergelijk water leven, maar toch leven er miljarden pekel-garnalen en alkali-vliegen die zich aangepast hebben aan het bijzondere karakter van het water.  Ze dienen tevens als voedsel voor de vele duizenden trekvogels die het meer jaarlijks bezoeken.
Vandaag was het echter zo heet dat we zelfs slechts een handvol van deze,  anders altijd aanwezige, miljarden vliegjes konden zien.Mono Lake is echter vooral bekend voor zijn tufa's.  Die grillige spitsen en knobbels worden gevormd wanneer calciumhoudende waterbronnen opborrelen door het water dat rijk is aan carbonaten.  Een menging daarvan geeft calciumcarbonaat tot gevolg, een kalksteen-neerslag die de tufa's vormt.


De tufa's in het zuidelijk gedeelte van het meer zijn tussen de 200 en 900 jaar oud.  Tijdens ons bezoek krijgen ze nog een extra dimensie door de bijzonder dreigende wolkenlucht en zandstormen.


Een laatste, voorziene, stop voor vandaag was Bodie Ghosttown, maar als een donderslag bij heldere hemel begon het net bij de afslag naar Bodie echter zo hard te regenen en te hagelen (de grootte van de bollen deed ons al opnieuw vrezen voor onze voorruit...) dat we dit maar geschrapt hebben en op een to-do-lijstje gezet hebben voor een volgende reis...Ook bij Topaz Lake, en van uit onze kamer, nog een bijzondere wolkenlucht.
Het weer : bloedheet in Yosemite Valley, Mono Lake (hier ook nog eens een "haardroger"-wind er bovenop) en Topaz Lake (om en bij de 35° + die wind...).  Heerlijk toeven op het hogere gedeelte van de Tioga Road (Olmsted Point en Tenaya Lake)

We komen aan bij het hotel om 18u.

Overnachting in Best Western Topaz Lake Inn (Gardnerville)
Aantal km gereden : 267


Geen opmerkingen:

Een reactie posten