14 juli - Whistler - SeattleWe vertrekken om 9u50 van uit Whistler voor de laatste etappe van deze reis : op naar Seattle langs de heel mooie Sea-to-Sky Highway. Althans "mooi" tot in Vancouver, daarna is het eerder een gewone weg.

Onze eerste stop voor vandaag is Brandywine Falls Provincial Park : hier is er een spectaculaire waterval van 70m hoogte. Men heeft het beste zicht vanaf het aangelegde uitzichtpunt van waar er ook een uitzicht is op Daisy Lake en de omliggende bergen.  Het park werd in 2010 verdriedubbeld in omvang.

De wandeling van de parking naar het uitzichtpunt neemt zo’n 15 minuten in beslag. Als men na het eerste uitkijkpunt nog verder gaat naar een nieuw aangelegd 2e uitkijkpunt ziet men de waterval vanuit een andere hoek en ook opnieuw Daisy Lake.Het is wel uitkijken omdat men op een bepaald moment de spoorweg oversteekt van de Canadian National Rail line.Onze volgende stop is bij de Shannon Falls, met hun 335m de 3e hoogste waterval van British Colombia. Ze krijgen hun water van Mount Habrich en Mount Sky Pilot.


De zon zit pal boven de mond van de waterval waardoor het bijzonder moeilijk fotograferen is.We stoppen vervolgens bij Porteau Cove Provincial Park, gelegen aan de zuidelijkste fjord van Noord Amerika, de Howe Sound. Men heeft er voor de kust een oud schip laten zinken om er duikers hun favoriete sport te laten beoefenen.

Howe Sound strekt zich uit van West Vancouver tot Squamish en is omgeven door hoge pieken die direct uit de zee rijzen en is de speeltuin van Vancouver voor zeilers, duikers, campeerders, wandelaars en allerlei buitenactiviteiten.

We vervolgen onze weg via de schitterende Sea-to-Sky Highway.Onze laatste stop is Cypress Mountain PP. Langs de snelweg staat een bord met de afslag naar "Cypress Bowl Road". Als je deze volgt zie je ongeveer halverwege op de berg een bord met "Cypress Provincial Park". Hier kan je parkeren en genieten van de zichten over downtown Vancouver, Greater Vancouver, Vancouver Island en zelfs Mount Baker in Washington State als het helder weer is.


Volgende, noodgedwongen en laatste stop voor vandaag, is de grensovergang tussen Canada en de VS.
Nadat we, na een half uur aanschuiven, eindelijk bij de controle komen, worden de gewone vragen gesteld ivm alcohol, wapens, drugs enz. Alles lijkt ok, maar ineens kleeft de vrouw van de border control een oranje blad op onze voorruit en wijst ons waar we moeten naartoe rijden. We komen op een grote parking waar er al direct een echt ettertje naar ons komt en ons 'beveelt' ons voertuig te verlaten. Hij 'beveelt' een tweede keer om ook de sleutels af te geven en hij legt ze ostentatief op de ruitenwisser. Hij wijst ons vervolgens een deur waar we binnen moeten gaan. Op het moment dat wij die geblindeerde deur opentrekken wanen we ons al in Guantanamo : die zaal zit vol met een zootje ongeregeld die men liever niet als schoondochter/zoon ziet...

De man die wij troffen bleek wel van goede wil te zijn en begint in ons paspoort te bladeren.  Hij vraagt ons wanneer we de VS binnengekomen zijn en als we hem antwoorden 'op 24 juni' vraagt hij ons om hem die stempel te laten zien vermits "hij die niet vindt"...
We beginnen zelf te zoeken en moeten vaststellen dat er inderdaad geen stempel te vinden is van 24 juni...

We waren de vorige keer de VS binnengekomen op 29/03. Nu dus op 24/06, wat nog binnen de 3 maand was sinds 29/03. De douanebeambte in Atlanta vroeg ons, op 24/06, hoe lang we deze keer bleven en we hebben geantwoord dat we pas 3 weken later via Seattle de VS zouden verlaten. Op dit ogenblik kon hij dus niet anders dan een stempel plaatsen in ons paspoort want we zouden uiteraard die 3 maand overschrijden als hij geen nieuwe aankomstdatum in ons paspoort stempelde. Dat heeft hij dus, om één of andere bizarre reden, niet gedaan.
In elk geval gaat hij hier in de fout. Ik kijk achteraf niet meer in mijn pas of hij daar een stempel in geplaatst heeft, maar om, na een halfuur, één en ander te regulariseren, kunnen we dus blijkbaar niet anders dan 6$ pp te betalen. Ik moet de eerste nog ontmoeten die zal zeggen dat zijn collega een fout gemaakt heeft...
Nu staat er dus een stempel in ons paspoort dd 14 juli, zodat onze volgende 3 maand vanaf die dag begint te lopen.

In elk geval : de volgende keer dat we de VS binnenkomen draai ik zorgvuldig blaadje per blaadje in mijn paspoort om te controleren of er wel degelijk een juiste stempel in staat...

We waren om 18u30 in het hotel na een werkelijk prachtige route (althans tot Vancouver) langs de Sea-to-Sky Highway. Wat een mooie weg is dit, met het ene uitzichtpunt na het andere!

We komen oa langs de Boeing fabrieken in Everett en krijgen ook Mount Rainier te zien die met zijn  4392 meter de hoogste bergtop in de Cascade Range is. De berg en het omliggende gebied behoren tot het Mount Rainier National Park.
Met 26 grote gletsjers is Mount Rainier de berg met de meeste gletsjers in de 48 aaneengesloten staten op het vasteland van Noord-Amerika. 91 km² van het gebied is voortdurend bedekt met sneeuw en ijs.


We rijden door Seattle...


met zicht op The Space Needle,  gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1962.  De toren is 184 m hoog en 42 m breed op zijn breedste punt. Hij is gebouwd om winden tot 320 km/h en aardbevingen tot 9.5 op de Schaal van Richter te weerstaan. Op het dak staan 25 bliksemafleiders om het gebouw en zijn bezoekers te beschermen.


Ondertussen is de wagen al teruggebracht, in een volledig nieuw car rental gebouw sinds we hier voor het laatst waren in 2010.
We zijn al gaan eten en nu gaan we proberen om alles terug in de valiezen te krijgen...

Morgen om 9u35 vertrekken we richting JFK en na een wachttijd van 1u40min vliegen we door naar Brussel, waar we, normalerwijze, om 9u15 dinsdagmorgen aankomen.

Het weer : de ganse dag blauwe hemel, 20-25°C

Overnachting in Super 8 Sea Tac

Aantal km gereden : 404

3 opmerkingen:

 1. Hele goede reis terug en bedankt weer voor het verslag en mooie foto's

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wederom hebben jullie een mooie reis gemaakt en een leuk verslag bijgehouden en het was nog niet eens het echte verslag :-) Goede terugreis

  Martin (van Martin & Marianne van het AA-forum)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Rudi en Thomas,

  Jullie hebben weer een prachtige reis gemaakt.
  Ik vond het leuk om jullie reisverslag te volgen en vele bekende plekken langs te zien komen.
  Wij zijn nu 2x in west Canada geweest en hebben daar geen enkele beer gezien.
  We zijn jaloers. ;-)
  Ik hoop dat jullie een goede terugreis gehad hebben en nu weer succes met de jetlag.

  Groetjes,
  Sonja

  BeantwoordenVerwijderen