09 juli - Jasper - ClearwaterVandaag 'winnen' we ook een uur want bij de overgang van Alberta naar British Columbia moeten we de klok een uur terug draaien.  Vanaf nu dus opnieuw 9u tijdsverschil met het thuisfront.

We vertrekken om 10u richting Clearwater en komen al snel voorbij de Yellowhead Pass.
We hebben vandaag maar 1 echte stop gepland, namelijk in het Mount Robson Provincial Park.
Dit is genoemd naar de Mount Robson,  met zijn 3954m het hoogste punt van het Canadese gedeelte van de Rockie Mountains.
De noordelijke zijde van Mount Robson is in grote mate vergletsjerd en 800 m ijs strekt zich uit van de top tot aan Berg Glacier.
Aan de zuidelijke zijde rijst de berg zo'n 3000 m op tot aan de top.
De Emperor Face van 1500 m aan de noordwestelijke zijde is een grote uitdaging voor klimmers die de route langs de verticale wand met rotsen en ijs willen volgen.
De zuidelijke zijde van Mount Robson is duidelijk zichtbaar van op Yellowhead Highway (Jasper - Prince Rupert).
De noordelijke zijde kan gezien worden van Berg Lake, en kan bereikt worden na een bergwandeling van 25 km. Het meer is ongeveer twee kilometer lang. Er zijn kampeerterreinen in de afgelegen bergstreken aan elk uiteinde van het meer.
Toen we hier 3 jaar geleden ook waren lag de top van de berg helemaal in de wolken.  Vandaag is het mooier weer,  maar toch laat de top zich vooralsnog niet zien.


We lopen, zoals altijd bij een park, eerst eens binnen in het Visitor Center.


Ze geven ons nog wat info over de trail naar Kinney Lake die we voor vandaag voorzien hebben.
Die is zo'n 10km lang en vrij eenvoudig.  De trail loopt vooral door het bos, maar wel voortdurend langs de Robson River, waardoor het een heel aangename hike wordt.

Als we bij Kinney Lake aankomen en aanstalten maken om foto's te nemen, komt er een oudere vrouw naar ons om te zeggen dat we nog even verder moeten gaan, richting Berg Lake.
We moeten enkele switchbacks nemen en vanaf daar zouden we een nog veel mooier uitzicht hebben op het meer dan dit hier. 
We gaan samen met haar mee langs de vrij steile switchbacks en al na enkele tientallen meters zeg ik, fluisterend, tegen mijn zoon : "die vrouw vliegt gewoon op die berg, heeft die iets genomen of zo?"...
Ze is nauwelijks bij te houden en ondertussen vertelt ze nog honderduit over de streek die ze blijkbaar kent als haar broekzak.
Uiteindelijk komen we aan bij het inderdaad fantastische viewpoint.  Daar komt ook nog een Canadees koppel uit Toronto aan en we blijven er zowat anderhalf uur babbelen over alles en nog wat en ondertussen uiteraard genieten van dit uitzicht.


 
De vrouw blijkt een verantwoordelijke te zijn voor de campgrounds in Mount Robson Park (uiteraard kent ze de streek dus heel goed) en ze zegt bovendien dat ze....82 jaar oud is?!?  Euh...82?  Alle vier vallen we haast omver van verbazing.  Mijn god, welke conditie heeft die vrouw...
Tot voor kort deed ze overigens de hike naar Berg Lake (25km enkel) gewoon op 1 dag heen en terug...
Ze ratelt en tatert er maar op los met allerlei weetjes over de streek.  Ineens haalt ze ook haar iPhone uit, inclusief hippe roze case en neemt een foto van ons vier.
Als iedereen tenslotte vertrekt besluiten we om hier onze lunch te nemen...niet slecht...


We kijken regelmatig of de Mount Robson zijn top niet zal laten zien, maar het zal andermaal niet voor vandaag zijn.  We zien wel de gletsjer liggen, maar het allerhoogste punt komt niet uit wolken.  Spijtig, maar het is niet anders.


Meer info over de hike naar Kinney Lake.
Meer info over de hike van Kinney Lake terug naar de trailhead

Op weg naar Clearwater zien we nog ineens een beer over de weg lopen,  maar hij is bijzonder gehaast en vooraleer we ons fototoestel kunnen nemen is hij al verdwenen in de struiken.

We gaan eten in de Gateway Grill, een absolute aanrader voor wie in Clearwater iets zoekt voor het avondeten.  Het interieur én de heerlijke muziek dateren uit de sixties en het eten was bijzonder lekker.
Een bijzonder aangename verrassing was nog dat ineens onze Belgische vrienden kwamen binnenvallen.  Vanaf morgen scheiden onze wegen hier in Canada en we hebben nog een laatste leuke babbel gehad bij een drankje.

Aankomst in hotel om 18u25.

Het weer : wolken en zon.  Warm, tot 26°.  Regen tussen Mount Robson en Clearwater.

Overnachting in Ace Western Motel
Aantal km gereden : 319

Geen opmerkingen:

Een reactie posten