02 juli - Bend - HermistonAls we deze morgen het weerbericht bekijken denken we dat we voor onze dagindeling toch, voor het eerst, rekening zullen moeten houden met de warmte, er worden immers temperaturen tot 40° voorspeld.  Deze warmte, in combinatie met de strakke, hete wind zorgt ervoor dat de gevoelstemperatuur nog enkele graden hoger ligt én dat het lichaam bovendien bijzonder snel uitdroogt.

Het eerste "slachtoffer" is het Smith Rock State Park, dat zullen we schrappen en ons vandaag beperken tot John Days Fossil Beds NM.Hoe dichter we bij John Days komen, hoe mooier de omgeving wordt.

John Days Fossil Beds NM bestaat uit 3 delen : de Clarno Unit, de Painted Hills Unit en de Sheep Rock Unit.  Wij zullen enkel de 2 laatste bezoeken omdat we anders té ver moeten omrijden als we ook de Clarno Unit willen zien.
Ik heb van alles geprobeerd om dit National Monument tegen de avond te zien (omdat de kleuren dan veel beter uitkomen) maar ik kreeg het gewoon niet ingepast in ons schema.
Dat maakt dus dat we pal op de middag aankomen bij de Painted Hills Unit.  Hier waren we van plan om enkele hikes te doen, maar de warmte is zo overweldigend dat we ons beperkt hebben tot de kortste.
We reden eerst helemaal tot het einde van het park voor de korte wandeling van 0,25 mijl, de Red Hill Trail. Dat is een volledig nieuwe wandeling en staat nog op geen enkele kaart.

De volgende wandeling die we doen is de Leaf Hill Trail (0,25 mijl).  Dit pad loopt rond een heuvel waar heel wat studies gedaan werden rond de hier, in grote aantallen, gevonden fossielen.   Aan de hand van deze fossielen kon men zich een beeld  vormen van een 33 miljoen jaar oud ecosysteem.  Veel is hier echter niet meer te zien en we zijn ook veel  sneller dan verwacht opnieuw bij (en nóg sneller 'in') de wagen.  Er viel ook niets te fotograferen.

Daarna doen we de Painted Cove Trail (eveneens 0,25 mijl).Hier lopen we via aangelegde houten paden tussen de rode heuvels.


Als laatste wandeling hebben we de Painted Hills Overlook Trail gepland (0,5 mijl), maar omwille van de bijna ondraaglijke hitte beperken we ons tot de overlook.

Van hieruit rijden we terug naar de hoofdweg.


En rijden onder andere door het onooglijke cowboydorpje Mitchell. 
Een ander deel van de John Days Fossil Beds NM is de Sheep Rock Unit. Langs een mooie route rijden we hier naar het bijzonder knappe Thomas Condon Visitor Center.Ook hier hangt de vlag overigens halfstok ter nagedachtenis aan de 19 brandweermannen die deze week omkwamen bij de bosbranden in Arizona.
De ranger weet ons te vertellen dat de temperatuur inmiddels opgelopen is tot 39° en ze raadt ons ten stelligste af om lange en/of zware hikes te doen.  En wie zijn wij om aan haar woorden te twijfelen...
We profiteren dan maar om een uitgebreider bezoek te doen aan het heerlijk koele en bijzonder knap ingerichte VC.

Na dit bezoek rijden we door tot de James Cant Ranch waar we onze lunch eten in de schaduw onder een boom.  Erg aangenaam is het niet met deze hete wind.
Gewoonlijk vriezen de stenen uit de grond, maar vandaag worden ze gewoon uit het asfalt geduwd.


Na een ommetje langs de Mascall Formation Overlook...

...vertrekken we naar de Blue Basin Area.Hier hadden we de Blue Bassin Overlook Trail gepland (3 mijl) en zo'n 200m stijgend, maar de ranger had ons dat voor vandaag met klem afgeraden.
Je moet eigenlijk goed gek zijn om vandaag uberhaupt een wandeling te doen en 1 van ons 2 was dan ook zo gek, dan nog wel de oudste (ik dus), waarvan je zou verwachten dat hij het meeste verstand heeft...
Terwijl mijn zoon dus in de schaduw blijft wachten doe ik de Island in Time Trail (1 mijl loop).  Deze wandeling gaat tussen de blauwachtige rotsen en eindigt in een soort amfitheater.  Er staan langs de trail ook heel wat replica's van fossielen die hier in de loop van de jaren gevonden werden.


We rijden verder noordwaarts op de Highway 19 naar de Foree Area.Hier loop ik nog 2 korte trails : de Story in Stone Trail (0,25 mijl)


en de Flood of Fire Trail (ook 0,25 mijl).

Allicht door de extreme weersomstandigheden kon John Days Fossil Beds NM zeker geen onvergetelijke indruk bij ons nalaten.  We hebben tijdens onze reizen in het Zuidwesten ook al zo veel mooi gekleurde rotsen gezien waarvan deze hier toch maar een flauw afkooksel zijn.  Mochten we het park bij zonsondergang kunnen bezoeken hebben dan was onze indruk allicht ook helemaal anders geweest.
Anderzijds is het wel merkwaardig om hier, tussen al dit groen (want de hele streek is bijzonder mooi) ineens die gekleurde rotsen aan te treffen.

Het is inmiddels al een stuk in de namiddag geworden als we koers zetten naar onze eindbestemming voor vandaag, Hermiston waar we om 18u aankomen.

Het weer : bij aankomst om 18u in Hermiston wees de thermometer van het hotel 41° aan.  Een vrij strakke "haardroger-wind" maakte dat de gevoelstemperatuur nog een aantal graden hoger lag.  Gelukkig hebben we een heel goede airco, zowel in de auto als in de kamer.

Overnachting in Best Western Hermiston Inn
Aantal km gereden : 450

Geen opmerkingen:

Een reactie posten